Het composttoilet is voor veel mensen nog een vies idee. We kijken niet graag achterom na een toiletbezoek. Toch is een composttoilet misschien wel hygiënischer dan een spoeltoilet en bovendien hoeft een composttoilet niet duur te zijn.
In dit artikel lees je waarom een composttoilet:
- Niet stinkt;
- Niet vies is om leeg te halen;
- Hygiënischer is dan een spoeltoilet;
- Beter is voor het milieu.
Een composttoilet stinkt niet
Voorheen stonden composttoiletten altijd buiten, vaak in zo’n zelfgebouwd houten huisje met zo’n lieflijk hartje in de deur. Ziet er heel idyllisch uit, maar de reden is iets minder florissant: buiten ruik je het toilet niet. Er zijn echter genoeg manieren om het binnen ook niet te ruiken.
De moderne versie van het composttoilet scheidt namelijk urine van ontlasting. Daardoor komt de ontlasting niet in aanraking met ammoniak en stinkt het (nagenoeg) niet. Voor de laatste geurtjes kun je nog een ventilatortje plaatsen in het toilet, maar dit is eigenlijk niet nodig.
Als je het idee toch niet zo fris vindt, dan kun je zaagsel over de ontlasting gooien of gaan voor bijvoorbeeld de Separett Villa. Deze is afgesloten door middel van een klep die pas opent als je druk uitoefent op de wc-bril. Ook fijn als je gasten ontvangt.
Leeghalen is niet vies
Het leeghalen van een composttoilet kan op verschillende manieren. Zo kun je in de emmer in het toilet een biologisch afbreekbare zak doen. Dan gooi je de ontlasting met zak en al op de composthoop en kom je helemaal niet in aanraking met uitwerpselen.
Ook als je er geen zak in doet, gooi je de emmer gewoon leeg op je composthoop. Dit kan prima zonder de ontlasting aan te raken. Daarna spoel je je emmer even om met de tuinslang en klaar ben je. Niets vies aan!
Composttoilet hygiënischer dan spoeltoilet
De reden dat het spoeltoilet is ontwikkeld, is omdat het makkelijk én hygiënisch zou zijn. Makkelijk is het voor de gebruiker absoluut, hygiënisch zeker niet. Heb je wel eens je vinger onderlangs de wc-rand gehaald? Ik ook niet.
En dan hebben we het nog niet over het spoelwater dat met grote snelheid door je toilet raast, zich vermengt met de ontlasting en al zijn bacteriën en je hele badkamer besmet. Niet alleen je wc-bril zit zo vol ziektekiemen… Een composttoilet is alleen al hygiënischer omdat de ontlasting zich niet mengt met water. Het droogt uit, de bacteriën verspreiden zich niet door heel je toilet én badkamer.
Beter voor het milieu
Het is best wel krom, dat hele systeem van het spoeltoilet. We gebruiken zo’n 40 liter schoon (!) drinkwater per dag om onze waardevolle, mineraalrijke ontlasting door te spoelen. Zo komen de riolen vol te zitten met ziektekiemen en verdwijnt de voedingswaarde van onze ontlasting bijna volledig.
Want wist je dat ontlasting en compost ook wel ‘het zwarte goud’ worden genoemd? Ze zijn namelijk ontzettend waardevol voor de aarde! Dit spoelen we zonder omkijken weg en…
Gaan vervolgens naar het tuincentrum om kunstmest te kopen. Veel omslachtiger wordt het niet.