conferenceofthebirds Sieraden Sieraden als kunst

Sieraden als kunst

Sieraden als kunst 1

Een hoop mensen hebben een passie voor sieraden. Een sieraad kan op veel verschillende manieren gedragen worden en kan een outfit enorm veranderen. Zo kan een mooie ketting een basic trui een stuk exclusiever maken en zijn gave oorbellen prachtig als je je haar hebt opgestoken. Sieraden zijn daarom een belangrijk onderdeel in de wereld van fashion en worden door enorm veel mensen gebruikt. Vaak kiezen mensen er dan voor om naar een juwelier te gaan, waar je vaak een groot aanbod aan sieraden hebt. Toch zijn deze sieraden vaak weinig speciaal, en zijn er meerdere van hetzelfde typen te vinden.

Sieraden kunnen echter ook gezien worden als kunst. Zulke speciale objecten zorgen er gegarandeerd voor dat je er aandacht mee trekt. Deze opvallende sieraden vertellen vaak een verhaal en zijn geboren uit passie voor kunst. Er zijn een groot aantal artiesten die sieraden zien als kunst, en wij vertellen je hieronder er graag meer over.

De sieraden van Yvonne Joris

De passie van Yvonne Joris was om de liefde voor het sieraad als kunstvoorwerp uit te dragen. Ze kocht sieraden van toonaangevende ontwerpers zoals Lucio Fontana, waarmee ze in indrukwekkende collectie heeft opgebouwd. Deze collectie is tentoongesteld in het Design Museum Den Bosch. Elk onderdeel van de collectie heeft een betekenis en vertelt een verhaal over de persoon die Joris was. Een sieraad is hiermee niet gewoon een versiersel of een mode item, maar echt een kunststuk met een verhaal.

Art Nouveau: sieraden als kunst zien

Een belangrijke kunststroming die belangrijk was om sieraden als kunstvoorwerpen te zien, was de Art Nouveau. Deze stroming leefde vooral tussen 1885 en 1905 en in Nederland kwam deze stroming bijvoorbeeld naar voren als de Nieuwe Kunst. Er was een beweging die propageerde om unieke ambachtswerk te maken, in plaats van de goederen waarvan er tientallen werden vervaardigd in industrieën. Zo werd bijvoorbeeld het vervaardigen van glaswerk, meubels en dus ook sieraden erdoor beïnvloed.

Doordat er in de sector van juwelen een snelle opkomst was aan massaproductie en het werk hierdoor erg eentonig werd, ontstonden er nieuwe ideeën over de ambacht van het maken van juwelen. Sieraden werden weer uniek ontworpen, waardoor er zeer originele en artistieke sieraden ontstonden, die steeds meer werden gezien als een kunstobject.

Unieke sieraden: draagbare kunst

Op dit moment kun je bij een aantal ateliers in Nederland terecht voor unieke sieraden. Deze stukken zijn uniek in hun soort, waardoor je zeker weet dat je de enige bent met dat speciale juweel. De artiesten die deze sieraden maken, kunnen soms ook rekening houden met jouw persoonlijke wensen. Als je bijvoorbeeld een bijzonder verhaal hebt of een heftige gebeurtenis hebt meegemaakt, kan dit verwerkt worden in een sieraad. Hierdoor is het sieraad niet gewoon een sieraad, maar heeft het ook daadwerkelijk een betekenis. Neem eens een kijkje op internet naar de artiesten die sieraden als kunst maken, om te kijken of er een stijl is die goed bij je persoonlijke wensen aansluit.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *