conferenceofthebirds Uncategorized Tips voor een duurzame kerstboom

Tips voor een duurzame kerstboom

Duurzame kunst kerstboom kopen online

Als de dagen korter worden kijken we allemaal uit naar de feestdagen waarin we samenkomen met familie en vrienden. Tijdens deze periode versieren we onze huizen zodat we warmte en sfeer in huis halen. Als je bewust leeft en een steentje bij wil dragen aan een duurzamere samenleving wil je dit ook tijdens de kerst. Maar een duurzame kerstboom, is dat wel mogelijk? We zullen je hierna tips geven om ervoor te zorgen dat jouw kerst dit jaar extra duurzaam is. 

Wat is een duurzame kerstboom

Is het eigenlijk wel mogelijk om een duurzame kerstboom aan te schaffen? Eerlijkheidshalve moeten we zeggen dat ‘geen’ boom de meest duurzame optie is, maar we willen toch graag wat sfeer in huis. Daarom kunnen we wel kijken welke kerstboom de meest duurzame optie is.

Thuis laten bezorgen

Geen gedoe, maar toch een duurzame Nederlandse kerstboom? Kies voor kerstboom laten bezorgen door: https://kerstboomthuisgeleverd.nl/

Kerstboomthuisgeleverd is transparant over hoe deze bomen worden gekweekt. Hierover ook meer op hun eigen Youtube kanaal:

Kunst of echte boom kopen voor het millieu?

Veel mensen hebben het idee dat een kunstboom per definitie niet duurzaam is omdat hij gemaakt is van kunststof. De algemene opinie is dat kunsstof minder duurzaam is om te maken en om te verwerken. Maar zo simpel ligt het niet. Milieu Centraal heeft onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van kerstbomen en hieruit is gebleken dat het vooral belangrijk is hoe veel jaar een kerstboom meegaat. Omdat een echte kerstboom, ook met kluit, slechts een paar jaar mee gaat en een kunstboom soms wel tientallen jaren, is er een goede kans dat de kunstboom duurzamer is. We zetten hier op een rijtje wat van invloed kan zijn op de duurzaamheid van een kerstboom:

  • Hoe lang een boom mee gaat. Een echte boom die herplant wordt na de kerst kan 3 tot 5 keer gebruikt worden als kerstboom. Daarna is de boom niet mooi meer. Een kunstboom daarentegen kan tientallen jaren mee gaan. 
  • Waar de boom vandaan komt. Het is beter om een boom te kopen van een lokale kweker dan een kunstboom aan te schaffen die uit China naar Nederland vervoerd moet worden. De ecologische impact van het transport is aanzienlijk. 
  • Hoe de boom na gebruik verwerkt wordt. Als een kerstboom niet meer mooi is kun je ervoor kiezen om de kerstboom weg te doen. Als een echte kerstboom of kunstkerstboom eindigen bij de vuilverbrandingsoven heeft dit dezelfde impact op het milieu. Voor de kunstkerstboom zijn er niet veel andere opties, maar voor de echte boom wel. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de boom te laten versnipperen tot compost of grondbedekking. Maar de meest duurzame optie is om de boom terug te planten. 

Tips voor een duurzame kerstboom

We weten nu waar we op moeten letten als het gaat om de duurzaamheid van kerstbomen, dan is nu het moment aangebroken om te kijken naar tips voor een duurzame kerst en kerstboom.

Tip 1. Adopteer een kerstboom

In de meeste gemeentes in Nederland kun je een kerstboom adopteren. Je schaft een kerstboom aan die na de kerst weer terug gaat naar de kweker om opnieuw geplant te worden. Een jaar later kun je dezelfde boom opnieuw in huis halen. Het is dus een soort van ‘leenboom’ die een tijdje jouw vaste kerstboom is. Na een paar jaar is de boom niet meer mooi genoeg voor in huis. De boom zal de rest van zijn dagen slijten bij de kwekerij. 

Tip 2. Energiezuinige verlichting

Een kerstboom ziet er nog feestelijker uit met lampjes en kerstballen. Die lampjes kunnen stiekem heel wat energie verbruiken. We raden daarom aan om led-verlichting aan te schaffen, dit is de zuinigste optie. 

Tip 3. Tweedehands kunstboom

Zoals we hebben kunnen zien is een kunstboom niet eens zo’n slecht idee met het oog op duurzaamheid. Hiervoor moet de boom wel flink wat jaren mee gaan. En wat is een betere manier om een kerstboom lang mee te laten gaan dan hem tweedehands aan te schaffen.

Tip 4. Permanent herplanten

Er zijn steeds meer plekken waar je een kerstboom kunt huren die later definitief teruggeplant wordt in de natuur. Je hebt dus en een mooie kerstboom in huis, en je plant een boom. Groener kan het haast niet worden.

Tip 5. Maak je eigen kerstboom

Als je wel de kerstsfeer in huis wil halen maar een duurzamer alternatief zoekt voor de kerstboom dan kun je ook zelf een boom maken. Je kunt van alle denkbare materialen een kerstboom maken dus ook van gerecyclede materialen. Heb je geen inspiratie? Neem dan eens een kijkje op Pinterest, de mogelijkheden zijn eindeloos. 

Een fijne duurzame kerst

Zoals gezegd is het beter om geen kerstboom in huis te halen, maar wil je toch een beetje kerstsfeer dan kun je kiezen voor een duurzame oplossing. Fijne kerst. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post