conferenceofthebirds duurzaam,wetgeving Wanneer moet je asbest verwijderen?

Wanneer moet je asbest verwijderen?

asbest verwijderen wanneer

Het is op dit moment nog niet verplicht om bestaand asbest te verwijderen. Dus heb jij een huis of bedrijf waarvan je weet dat er asbest in zit, of dit denkt te weten, dan is de kans groot dat je dit nog mag laten zitten. Daken waarin asbest verwerkt zit zijn vanaf 2024 verboden. Dit zijn veelal daken die gemaakt zijn van golfplaten.

Toch wel asbest verwijderen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen het asbest wel te verwijderen. Zeker wanneer dit op een risicovolle plek zit is dit een hele verstandige keuze. Een goed voorbeeld hierbij is een oude schuur die op instorten staat of een vervallen gebouw. Op het moment dat een gebouw waar asbest in zit in elkaar valt of gesloopt wordt kan er asbest vrij komen.

Dit asbest is schadelijk voor ons. Door de vezels die in het asbest zitten kunnen wij daarmee in aanraking komen. Dus wanneer je weet dat er asbest in een gebouw zit dat binnenkort tegen de vlakte gaat, maak dit dan altijd kenbaar aan de uitvoerder. Ga je het pand zelf slopen? Verwijder dan het asbest.

Uitzonderingen

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Wanneer je een woning huurt of een huurpand hebt hoef je niet zelf het . In dit geval is de verhuurder namelijk verantwoordelijk voor de onderhoud aan het pand.

Geef in dit geval dan ook gelijk door aan de verhuurder dat je denkt dat er asbest in de woning of in het pand zit. Je kan de verhuurder echter niet verplichten het asbest weg te halen; dit kan pas wanneer het asbest definitief verwijderd moet worden.

Wanneer moet asbest verwijderd worden?

In de Asbestplanning 2024 staat dat in 2024 al het asbest verwijderd moet worden maar, wat houdt dat precies in? Dit betekent dat alle panden in Nederland tegen die tijd asbestvrij moeten zijn. Alle daken waar asbest in zit, zullen dus verwijderd moeten worden en vervangen moeten worden door ‘schone’ daken.

Lees hier meer over de wet: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asbest

Blootstelling aan asbest is namelijk erg schadelijk. Niet alleen voor ons, maar ook voor het milieu; daarom is er besloten harde maatregelen te treffen met betrekking tot asbest. Dit allemaal zodat de gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door asbest verminderd worden.

Wanneer je in 2024 je dak nog niet verwijderd hebt kun je hiertoe gedwongen worden door middel van bijvoorbeeld een boete of dwangsom.

De overheid helpt bij het verwijderen van de daken door middel van subsidie, die wordt uitgekeerd wanneer je het asbest dak laat verwijderen.

Uitzonderingen op de regel

Ook hierin zijn er wat uitzonderingen. Deze regel geldt namelijk niet wanneer het asbest vast zit en zich dus niet kan verspreiden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij isolatiemateriaal en dakgoten. Wel is het natuurlijk belangrijk dat het materiaal waar het asbest in zit nog helemaal intact is.

Wanneer er scheuren in zitten bijvoorbeeld, kan asbest naar buiten treden en is het dus alsnog gevaarlijk. In dat geval zal ook dit materiaal verwijderd moeten worden om verdere gezondheidsproblemen te voorkomen.

1 thought on “Wanneer moet je asbest verwijderen?”

  1. Bedankt voor het delen van deze informatie over het verwijderen van asbest. Goed om te weten wanneer er uitzonderingen gelden. Ik neem aan dat wanneer je een woning huurt waar asbest geconstateerd wordt, de huurbaas de inventarisatie voor zijn rekening neemt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post